Sluta röka och må bättre

Du vet säkert redan om att rökning är dåligt för hälsan. Trots det känner du att det är svårt att sluta. Då kan det vara bra att ta till några knep för att göra nedtrappningen enklare.

Dåligt flås, ofräsch andedräkt, kläder som alltid luktar rök och rädslan för följdsjukdomar. Det är konsekvenser som du som rökare ofta lider av. Trots att du vet att du inte mår bra av dina cigaretter känns det nästan oöverstigligt att sluta. Det går dock om du använder dig av några knep och är envis. Läs vidare för att ta reda på vad som kan hjälpa dig att fimpa för gott.

Alternativ till rökning

Du som röker vet att mycket av beroendet sitter i vanan. Det är helt enkelt härligt att tända en cigarett till morgonkaffet eller efter lunchen. Det finns dock mindre skadliga alternativ till vanliga cigaretter, nämligen premiumvapes e-cigaretter som innehåller mindre mängder nikotin. Vill du trappa ned kan det därför vara bra att börja med att byta ut några cigaretter om dagen till så kallade e-cigg. På så sätt kan du röka som du brukar men trappa ned på mängden nikotin successivt. Då reducerar du risken för sjukdomar såsom till exempel kol och lungcancer.

Fördelar med att sluta röka

• Bättre flås
• Mindre risk för följdsjukdomar
• Du slipper lukta rök ur munnen och om kläderna
• Du utsätter inte andra för passiv rökning

Ändra dina vanor

Som rökare har du ofta ett dåligt flås eftersom rökningen påverkar lungorna negativt. När du är i färd med att sluta kan det därför också vara bra att ta tag i kost och träning. På så sätt minskar du risken för hjärt- och kärlsjukdomar som annars kan bli en följd av rökning.

Att träna och äta bra gör också att du känner dig mindre sugen på att tända en cigarett. När du byggt upp din hälsa är det nämligen tråkigt att förstöra det hårda arbetet genom att börja röka igen.

När suget blir stort

I svåra perioder kan det vara skönt att tänka på fördelarna med att sluta röka. Du behöver till exempel inte längre vara rädd för att din bostad ska behöva röksaneras för dyra pengar. Du behöver heller inte känna lika stor oro för att bli sjuk. Dessutom kommer hela du att dofta mycket godare när du valt att lägga cigaretterna på hyllan.