Satsa på superfood och näringsrik mat för bättre hälsa

Superfood, ett begrepp som har blivit alltmer populärt de senaste åren, lovar en bättre hälsa och ökat välbefinnande. Men vad är egentligen superfood och vilka hälsofördelar kan det erbjuda?

Superfood är mat som inte bara är näringsrik utan är också mat som anses ha exceptionella hälsofördelar. Dessa livsmedel är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter som kan främja vår hälsa på olika sätt. Superfoods är naturliga källor till näring och energi och är i allmänhet låga i kalorier. Till exempel är många frukter, bär och grönsaker inom denna kategori av mat tillsammans med nötter, frön och olika korn och spannmål. Så varför är superfood bra för hälsan? Det korta svaret är: antioxidanter. I superfoods såsom i blåbär och gurkmeja finns massvis av antioxidanter som hjälper till att bekämpa fria radikaler och minska risken för kroniska sjukdomar. Superfoods är också kända för att stärka immunförsvaret och förbättra hjärthälsan. Deras höga näringsinnehåll främjar också en sund matsmältning och ger kroppen den energi den behöver. Ett enkelt sätt om man vill prova att äta superfoods för hälsans skull är att gå in på https://www.dcg.se/c/superfood och enkelt beställa hem de produkter man är intresserad av att testa.

Tips på superfoods att satsa på

Bland superfrukter och grönsaker är blåbär en stjärna. Dessa små bär är fulla av antioxidanter och C-vitamin, vilket stärker immunförsvaret och främjar hjärthälsa. Spenat, en annan supergrönsak, är rik på järn och vitamin K, vilket är viktigt för blodcirkulationen och benhälsan. Avokado är känt för sina hälsosamma fetter och är en utmärkt källa till kalium. Men om frukt och grönt inte är något för dig så kan det vara värt att prova nötter och frön i stället. Exempelvis är chiafrön rika på omega-3-fettsyror och fiber, vilket främjar hjärthälsa och matsmältning och valnötter är packade med antioxidanter och är bra för hjärnans hälsa. En annan utmärkt källa till kostfiber är linfrön, dessa hjälper även till att reglera kolesterolet i kroppen.

Likaså är korn och spannmål värt få in i din kostrutin. Quinoa, som passar utmärkt att använda i stället för potatis och pasta i många rätter, är en av de mest näringsrika spannmålen som är rik på protein och har alla essentiella aminosyror. Även bulgur är en lågkalorisk källa till komplexa kolhydrater och är bra för energi och matsmältning. Till frukosten kan havre i olika former vara perfekt, både mättande och är fulla av lösliga fibrer som sänker kolesterolet och håller dig mätt längre. Något som man heller inte ska glömma är att kryddor och örter också är superfoods. Gurkmeja är till exempel känd för sin antiinflammatoriska egenskap och ingefära är prefekt för att lindra matsmältningsbesvär och minskar dessutom illamående.

Så inkluderar du superfoods i din kost

Superfoods har många fördelar, men det förekommer även en del myter kring dem. En myt är att superfoods skulle vara en magisk lösning för viktminskning, men faktum är att medan superfoods är både näringsrika och hälsosam så krävs mer än så för att nå magiska resultat. Är målet att minska i vikt och upprätthålla en bra hälsa kräver det att du äter en balanserad kost och ägnar dig åt regelbunden motion i kombination med ditt intag av superfoods, annars kommer det inte fungera.

Men att inkludera superfoods i din kost behöver inte vara komplicerat. En enkel smoothie med blåbär och spenat eller en skål med quinoa och avokado kan göra underverk för din hälsa. Det finns också många recept tillgängliga som använder superfoods som huvudingredienser.