Därför kan begravningsplaneringen hjälpa dig i sorgen

Att sörja är svårt men det går att ta dig vidare. Du behöver dock ge sorgen tid och utrymme. Att planera begravningen kan faktiskt vara en bra sak för att bearbeta sorgen efter din kära anhörig som inte längre finns.

Att sörja är anhörigs bortgång är många gånger tufft. Sorg ter sig olika för människor och det gäller att hitta egna sätt för att kunna hantera sorgen. När en anhörig har avlidit ska en begravning planeras. Planeringen kan kännas betungande men det kan faktiskt vara till hjälp för att bearbeta sorgen. Att titta ut vackra kistor och välja en fin sådan för den sista vilan kan vara aktiviteter som gör sorgen lättare att hantera. Ett tips är att du tar med din en kär vän eller familjemedlem när du ska välja kista för att ha lite stöd.

Men det finns hjälp att få.Läs mer här

Låt känslorna få utrymme

Planeringen kan även väcka positiva minnen. Det är bra att försöka ta fasta på allt fint du fick tillsammans med din anhörige. Hylla det istället för att låta sorgen äta upp dig. Det är också möjligt att vara glad trots att du sörjer. Begravningen är ett sista farväl och kan även den vara en del i sorgeprocessen. Efter begravningen kommer en ny fas. Sorg är inget som direkt går över med det förändras allt eftersom tiden går och blir lättare att hantera. Det är viktigt att acceptera att sörja tar tid. Ge dig själv utrymme att få känna alla känslorna som kommer. Sorg är inte alls farligt utan en helt naturlig sak.